Fare for liv på Mongstad

Gasslekkasjen på Mongstad kunne ført til tap av menneskeliv, skriver Petroleumstilsynet.

 
729  
PETROLEUMSTILSYNET: Fire alvorlige regelbrudd førte til to varsler om pålegg til Statoil som følger av Mongstad-lekkasjen  
   
Av: Tonje Madsen  
   

- Det store og viktige funnet er at de ikke har vedlikeholdt anlegget på en forsvarlig måte, og som følger av varselet er Statoil nå pålagt å komme med robuste planer for hvordan de skal rette opp i dette, sier Eileen Brundtland, pressekontakt for Petroleumstilsynet, til Utsnitt.

Granskingen identifisere fire alvorlige regelbrudd. Statoil har mottatt varsel om to pålegg som følger av granskingen. Grunnlaget for påleggene er at anlegget ikke var blitt forsvarlig vedlikeholdt. I tillegg er risikovurderingen før oppstarten mangelfull.

 

 
   

Menneskeliv kunne gått tapt

 

Granskingen skjedde i forbindelse med gasslekkasjen på Mongstad-anlegget den 25. oktober i fjor. Lekkasjen oppstod når en operatør skulle forsøke å reparere en ventil etter at det var registrert gass i området. Da operatøren vred på ventilen, knakk rørstussen med ventil av, slik at gassen fikk fritt utløp.

Som følge av uhellet, ble nødavstenging og manuell trykkavlastning satt i verk, og personell evakuerte anlegget. I Petroleumstilsynets melding står det at gasslekkasjen kunne ført til tap av menneskeliv under ubetydelig endrede omstendigheter.

 
   

Rust var årsaken til lekkasjen

 

Granskingen viste at rust var noe av årsaken til lekkasjen. Korrosjon under isolasjon hadde ført til at røret var gjennomrustet noe som videre førte til at rørstussen knakk. Korrosjon har vært et problem på Mongstad tidligere, blant annet i 2012 hvor korrosjon førte til en alvorlig damplekkasje på raffineriet. Med varselet om pålegg er Statoil nå pålagt å skjerpe vedlikeholdsrutinene fremover.

- Varselet Statoil har mottatt gjør de er juridisk pålagt å følge det som står i pålegget. Det er sjeldent Petroleumstilsynet gir varsel om slike pålegg, og når det skjer er det som følger av svært alvorlige regelbrudd som det er viktig å rette opp i, sier Brundstad.

 
Du er her: Home Joomla 2.5 Fare for liv på Mongstad