Guide til St. Patrick's Day

Vi er nå på det tidspunktet av året der alle finner frem sin indre ire. St. Patrick's Day er rett rundt hjørnet.

 
StPatrickStor  
St. Patrick - Illustrasjonsbilde (foto: Andreas F. Borchert)  
   
Av: Tore O'Asheim
 
   

Det er ganske enkelt, du kan ikke kalle byen din for by om den ikke har en irsk pub. For hvor ellers skal du feire den dagen irene er mest kjent for? Det er en god dag for økonomene i Guinness, da det konsumeres drøye fire millioner liter med den mørke ølen verden over på St. Patrick's Day. 

I Chicago farger de elva grønn, det er en helligdag i Irland, Nord-Irland og enkelte canadiske territorium. Der hvor irer er, der feires det. Og om du ikke er ire så tar du på deg noe grønt og blir en del av festlighetene. Musikkmessig bør du skru på The Dubliners eller The Pogues. Gjerne begge. Eller Dropick Murphys, om du liker litt punk i din irske musikk.

 

 
   

Men hva er egentlig St. Patrick's Day?

 

St. Patrick's Day startet som en hyllest til den irske skytshelgenen Saint Patrick. Ifølge alltid pålitelige Wikipedia kom han fra en romersk-britisk familie. Ifølge legenden drev han slangene ut av Irland. Over årene ble det mange flere legender rundt Patrick, og han ble den fremste helgenen til Irland.

Feiringen i seg selv var ofte større i utlandet blant irske immigranter enn den var hjemme i Irland. Det har blitt tradisjon å ikle seg grønt, drikke Guinness og i flere land er det vanlig med parader.  

 
   

Og hvor kan jeg feire den i Stavanger i morgen?

 
Du kan ta turen til den irske puben Irishman ved Sølvberget. Der åpner de dørene klokken 13:00, og det blir live-musikk fra og med 21:00 om du har holdt ut så lenge. Om det ikke er plass på Irishman har også Sjøhusene en feiring med live-musikk.  
Du er her: Home Kultur Guide til St. Patrick's Day