Nyutdannede piloter blir på bakken

pilotssak2

Flere i flybransjen mener generasjonsskiftet er kommet. Likevel står flere nyutdannede piloter med alle sertifikater i orden uten jobbtilbud.

 
pilotsak1  
SIDE OM SIDE: Konkurransen i luftfarten er tøff . FOTO: Andreas Iveland  
   
Av: Andreas Iveland og Anders Boine Verstad  
   

Norges største flyskole mener at generasjonsskiftet innenfor bransjen har begynt og at flere burde ta denne utdanningen. Samtidig sliter flere nyutdannede piloter med alle sertifikater med å få seg jobb.

En av disse er Céline Bjerga. Når hun begynte på studiet ble hun nærmest lovet en dans på roser, men nå er drømmen enn så lenge knust og hun sitter igjen med et studielån på nærmere en million kroner.

- Det er jo ikke så kult, jeg hadde jo håpet på å lov til å fly. Særlig etter at jeg har brukt så mye penger på utdanningen.

 
   

Skylder på dårlige år

 

Daglig leder ved Pilot Flight Academy, Frode Granlund, hevder at pilotbehovet er her. Innad blant flyselskapene er det også krig om de pilotene med flest timer i skyene.

- I dag så driver flyselskapene å rapper erfarne piloter fra hverandre, men det er jo ikke en bærekraftig utvikling.

Han mener de fleste flyselskapene nå forbereder seg på å ta inn nyutdannede piloter.

- Selskapene trenger nyutdannede piloter, og mange flyselskap forbereder seg på å ta imot nyutdannede piloter. Dette gjøres blant annet ved hjelp av nye kadettprogram og bedre lønnsvilkår.

 
   

Får servert urealistiske bilder

 

Den nyutdannede piloten Bjerga sier man får servert et bilde som sletts ikke speiler virkeligheten når de begynner på utdanningen.

- Det gis et litt urealistisk bilde på flyskolenes informasjonsmøter. De hevder at man nesten bare sklir rett ut i jobb. Slik er det nok ikke.

Bjerga mener de som har en flyger i magen likevell bør følge drømmen sin, men sette seg realistiske mål.

- De må være innforstått med at det kan bli en skikkelig dyr affære, sier Bjerga.

Tv SymbolDenne saken ble sendt i dagens TV-sending. Saken i sin helhet kan du se her.

 
Du er her: Home Nyheter Nyutdannede piloter blir på bakken