Bot og prikker for mobilbruk

Mobilbruk i bil liten

Fra 1. januar får du 1700 kroner i bot og to prikker i førerkortet for å bruke telefonen i bilen. Selv når Samferdselsdepartementet varsler at straffen kan justeres opp, blir loven oversett.

 
Mobilbruk i bil stor  
Få parkerer bilen når de bruker mobilen Foto: Nanna Aanderud-Larsen  
Av: Piotr Kwoka
 

Den 28. februar hadde trafikkavsnittet ved Stavanger politistasjon en kontroll med fokus på bruk av håndholdt mobiltelefon ved kjøring. Det ble gitt ut 21 forelegg på to timer og ett førerkort ble beslaglagt på bakgrunn av den nye prikkbelastningen for mobilbruk. Politiet mener bruk av mobiltelefon mens man kjører har blitt mer og mer vanlig.

– Bare sitte og snakke med telefon i hånda tilsvarer 0,2 i promille. Når du sitter og tekster er oppmerksomheten på et nivå med minimum 0,8 promille, sier politibetjent Aleksander Naley i et intervju med Nettpatruljen Sør-Vest.

Tasting og lesing på mobilen innebærer høy risiko for ulykker, fordi sjåførens oppmerksomhet blir vesentlig redusert, sier Samferdselsdepartementet i en pressemelding. Innføringen av prikkbelastning skal bidra til at flere lar mobilen ligge under kjøring.

 
Ofte mobilbruk i dødsulykker
 

En dybdeanalyse av dødsulykker som Vegvesenet utførte i 2017 viser at distraksjoner i bilen, slik som bruk av mobiltelefon har medvirket til minst 14 dødsulykker det året.

– I en 40-sone, der du er ett sekund borte på telefonen, har bilen på det sekundet beveget seg 11 meter, sier politibetjent Aleksander Naley.

Hvis man får åtte prikker på førerkortet så mister man den i seks måneder. Hvis man har prøvetid på førerkortet så får man dobbelt så mange prikker. Samferdselsdepartementet opplyser i en pressemelding at de vil følge utviklingen nøye, og både botens størrelse og antall prikker vil kunne justeres opp om det skulle vise seg å være nødvendig.

 
Ønsker obligatorisk handsfree
 

Det er sterke meninger om mobilbruk i trafikken, blant de er Thomas Czybulla. Han har vært taxisjåfør i over 20 år.

– Tar du en U-sving over en helstripet linje i trafikken så mister du førerkortet, selv om det ikke er biler rundt deg. Så hvorfor skal du ikke miste sertifikatet når du bruker mobilen, som er langt farligere, sier Thomas Czybulla.

Han mener det er det burde være obligatorisk med handsfree for yrkessjåfører.

– Jeg har vært taxisjåfør i mange år og når mobiler først kom så vi hadde ikke ørepropper eller handsfree. I dag er det helt unødvendig å være på mobilen mens man kjører. Det følger med utstyr i mobilpakken til å unngå den farlige mobilbruken, sier Czybulla.

 
Du er her: Home Nyheter Bot og prikker for mobilbruk