Artikler

Dyrt å droppe beltet

Kolumbus

Til høsten vil Statens Veivesen skrive ut bøter til alle som blir tatt uten belte på bussen. Blir du tatt i beltekontroll kan det koste deg 1500 kroner.

Tekst og foto: Joachim Voll

Under fjorårets opptelling viste det seg at en fjerdedel av alle passasjerer ikke brukte sikkerhetsbelte, selv om belter var tilgjengelige. Det hadde tilsvart 15 millioner kroner i gebyrer. Når Statens Veivesen denne uken utfører beltekontroller slipper du unna med en påminnelse, men neste gang blir det gebyr.

­- Vi mener dette er så viktig at vi må ta i bruk strenge virkemidler. Nå er vi ute for å informere, så håper vi at alle belter er på neste gang vi kommer, sier Ingrid Heggebø Lutnæs i Statens vegvesen. Påbudet gjelder alle busser hvor det er montert sikkerhetsbelter, dette gjelder også bybusser med ståplasser.

­- At det er tillatt å stå, hindrer ikke de som faktisk sitter i å bruke belte, sier Lutnæs til NRK.

Personvekt mangedobles i kollisjon

I følge Statens Veivesen kunne flere av de som ble drept i bussulykker vært i live i dag dersom de hadde brukt sikkerhetsbelter. I 2014 omkom fire sveitsiske turister i en bussulykke ved Namsskogan i Nord­Trøndelag. Tre av dem hadde ikke på seg sikkerhetsbelter. I følge Havarikommisjonen hadde disse tre trolig overlevd om de hadde brukt beltene.

I en kollisjon på 80 kilometer i timen vil en usikret person på rundt 80 kilo veie nesten to tonn, ifølge Statens Veivesen. Usikret kan passasjerer lett skade seg selv og medpassasjerer.  Derfor er det spesielt viktig med setebelter i buss:

­- Skadepotensialet i buss er stort om ulykken skulle ramme. I en ulykke kan passasjerer uten belte bli kastet rundt i eller ut av bussen. Jo høyere fart, jo større kraft vil en usikret passasjer få.

De yngste er værstingene

I alderen 15 til 20 år er det bare en av ti som oppgir at de bruker belte på bussen. De yngste er også de som bruker busstilbudene mest. I følge Lutnæs er det mange som ikke er klar over at det er påbudt å bruke beltet i bussen. I løpet av denne uken ønsker Statens Veivesen å øke bevisstheten rundt beltebruk:

­- Målet er at beltevanene i buss etter hvert blir like automatiske som i bilen, for her er vi blant de beste i verden til å huske beltet. Ikke alle busser har belter, men om alle som har mulighet fester beltet, er vi kommet et veldig godt stykke på veg.

Du er her: Home